Una Setmana Santa per aturar-se i redescobrir
Menys quilòmetres, més connexió amb l’essència del lloc.
La Setmana Santa sovint ens agafa amb ganes de desconnectar, de canviar d’aires, però amb poc temps real per fer-ho. I és aquí on el turisme de proximitat es presenta com una gran oportunitat: una manera de viatjar coherent amb el moment i, sobretot, amb el planeta.
Practicar turisme prop de casa no només ens permet estalviar emissions associades a mitjans de transport contaminants com l’avió, sinó que ens convida a descobrir —o redescobrir— el nostre territori des d’una mirada curiosa, pausada i respectuosa. Aquesta forma de fer turisme ens ajuda a prendre consciència del valor del que tenim a tocar i ens permet reconectar amb les arrels, la cultura local i el paisatge quotidià, sovint ignorats en la pressa del dia a dia.
Però els beneficis no són només ambientals. Quan triem experiències properes, l’impacte econòmic de la nostra despesa es queda al territori, afavorint els petits projectes, les iniciatives locals i una economia més resilient i justa. Com a viatgers, tenim el poder de dinamitzar i reactivar el teixit econòmic local amb cada decisió que prenem: on mengem, què comprem, a quines activitats participem…
A més, fer escapades de proximitat sovint ens permet tornar a casa el mateix dia. Evitar pernoctar en zones tensionades turísticament pot semblar un detall menor, però té un impacte real en la lluita contra la gentrificació, especialment en determinades ciutats o pobles on l’habitatge està en risc de convertir-se en un bé exclusivament turístic.En definitiva, el turisme de proximitat és una forma d’estimar el lloc on vivim, de viure’l amb uns altres ulls i de contribuir —des del nostre paper com a visitants— a fer-lo més viu, més sostenible i més humà.